DÍKY VÁM POMÁHÁME ČLOVĚKU V TÍSNI

Humanitární a rozvojová pomoc je potřeba na spoustě místech celého světa. Snažíme se snahu o pomoc i přínosné činy podporovat, jak jen můžeme. A proto část výtěžků z nákupů na našem e-shopu s handmade výrobky putuje na podporu neziskové organizace Člověk v tísni. Příspěvky, které posíláme pravidelně každý měsíc, jsou tedy i vašimi příspěvky, příspěvky zákazníků. Společně přispíváme, společně pomáháme. Aktuální doba, v níž se zmítá covid-19, je těžká pro všechny, avšak některé země se nacházejí na pokraji svých sil, nemají dostatek prostředků pro zlepšení situace a potřebují pomoc zvenčí. Aktuálně je v krizové situaci Nepál. A my jsme mu společně odeslali příspěvek ve výši 10 000 Kč. Děkujeme, že můžeme díky našim zákazníkům takto pomáhat!

V Nepálu jde doslova o život. Obyvatelé jsou o covidových opatřeních málo a špatně informováni, přístup k lékařské pomoci není pro každého a tamní vláda tak úplně neprovádí ideální kroky v řešení krize. Nemocnice jsou přeplněné, doktoři už ani nezvedají telefony, akceschopnost vlády klesla na bod mrazu a situace kolem očkování je kvůli nedostatečné informovanosti velmi zmatená. Nepálští obyvatelé se snaží navzájem si pomáhat. Iniciativa přichází i od různých portálů a organizací, které například monitorují stav volných lůžek v nemocnicích, poskytují nejpotřebnější věci pro život či propojují doktory s pacienty.

JAK A KDE ČLOVĚK V TÍSNI POMÁHÁ

Nevládní nezisková organizace Člověk v tísni vychází z myšlenek humanismu, svobody, rovnosti a solidarity. Působí v zemích Afriky, Asie i Evropy. Vznikla v roce 1992 díky válečným zpravodajům a novinářům, kteří nechtěli jen informovat o válkách a chudobě, nýbrž zemím postiženým všelijakými nepokoji pomáhat. Organizace se během let svého působení stala jednou z největších neziskových organizací ve střední Evropě. Humanitární pomoc přichází ve spoustě formách. Poskytují ji v nouzi při přírodních katastrofách či válečných konfliktech. Dlouhodobá pomoc přichází i lidem žijícím v chudobě nebo špatných podmínkách. Rovněž se podílejí na vzdělávání a pomoci lidem, kteří jsou z různých důvodů vyloučeni ze společnosti.

Kvůli pandemii je organizace nucena své pomocné programy upravovat, zpomalovat či bohužel pozastavovat. To ale neznamená, že pomoc není nutná. Právě naopak. Své programy se proto snaží co nejlépe přizpůsobovat aktuální krizi a pomáhat všude, kde je to možné. Jeden z momentálně fungujících programů je zaměřen na vzdělávání dívek z chudých rodin, které nikdy nestudovaly či byly donuceny k ukončení školní docházky kvůli rodinným povinnostem nebo předčasné svatbě. Člověk v tísni podporuje základní gramotnost těchto dívek a podává osvětu. Kvůli pandemii se tento projekt uskutečňuje distančně. Dívkám se dostává i podpora při hlášení domácího násilí a nejrůznějších rodinných problémů.

Člověk v tísni se nadále podílí na celkovém zlepšování systému prevencí katastrof v této oblasti. V současnosti organizace pracuje s komunitami vystavenými nebezpečí lavin a sesuvů půdy. Tou největší katastrofou v těchto dnech je pandemie. Nezisková organizace se podílí na stavbě izolačních center, na pomoci s jejich vybaveností či rozdáváním ochranným pomůcek nejchudším obyvatelům. Rovněž navazuje spolupráce s různými občanskými iniciativami, které spojují lidi, co potřebují pomoc, s těmi, kteří ji mohou jakkoli poskytnout.

V našich silách není pomoci přímo na místě, a tak se snažíme pomáhat aspoň jako dárci a sponzoři. Finanční pomoc může poskytnout kdokoli z nás. Pokud byste chtěli přispět víc než svým nákupem na našem e-shopu, navštivte stránky Člověka v tísni a vyberte si způsob pomoci, který vám nejvíc vyhovuje.

Ještě jednou děkujeme, že můžeme díky vám pravidelně přispívat a tím pomáhat!