UŽÍVEJTE SI POHODLÍ S OVERSIZE OBLEČENÍM

Oversize móda mnohým evokuje dojem asexuálnosti či neženskosti. Rádi bychom tento mýtus vyvrátili, protože je slušivá a má své výhody. Tou největší předností je komfort, který při nošení nabízí. V oversize, tedy v záměrně velkém oblečení, je prostě dobře. Oblečení větších a volných střihů lze navíc skvěle kombinovat i vrstvit a má využití pro spoustu příležitostí. A protože nekopíruje postavu, zamaskuje případná kila navíc i některé problémové partie. Vzdušnost a volnost oversize oděvů oceníte v každém ročním období. V zimě zahřejí a v létě vám pomohou přetrpět vedra.

Uááá, tolik volnosti!

CO JE OVERSIZE?

Pod pojmem ,,oversize" či ,,oversized" se ukrývá prakticky všechno, co působí dojmem, že je o velikost či dvě větší, než by správně mělo být. Oversize móda zahrnuje jak trička a košile, tak mikiny, svetry, šaty i bundy a kabáty volných střihů. Jedinou výjimku tvoří spodní části oděvů, tedy kalhoty a sukně. Ty v oversize střizích nebývají, neboť musí dobře sedět v pase. Kdežto oděvy, jež oblékáme na horní část těla, nemusí být nutně limitovány konkrétními velikostmi. Často vyvstává otázka, zdali člověku oversize oblečení nepřidává nechtěná kila navíc. Tato otázka je zcela logická, avšak nemusíte mít strach, že vám oversize oděvy uškodí. Ba naopak. Volné střihy skvěle zakryjí problémové partie, především bříško, případně i zadek. Pokud máte štíhlou či souměrnou postavu, rozhodně se nemusíte oversize kouskům vyhýbat. A pokud nefandíte upnutému oblečení, které kopíruje postavu, pak může být oversize móda přesně pro vás. Působí nenuceně, stylově a navíc je velmi pohodlná.

OVERSIZE TRIČKA LZE NOSIT NA NĚKOLIK ZPŮSOBŮ

Střihů jednoho ze základů šatníku - trička - existuje nezměrné množství, a tak si každý vybere střih, který je pro něho ideální. S oversize střihy si můžete skvěle vyhrát hned několika způsoby a vytvářet tak každý den jedinečný look. Dostatečně dlouhé tričko můžete nosit i jako šaty. Případně si k němu obléknout legíny či džíny. Na procházku, na výlet, k vodě i do práce se bezpochyby hodí. V případě, že se vám bude zdát tričko až moc volné, popadněte pásek či šátek a jednoduše si jimi obepněte pas. Případně vytvořte na tričku uzel. Těmito pomůckami opticky zúžíte pas a zvýrazníte objem oděvu v oblasti prsů a rukou. A v neposlední řadě lze tričko zastrčit do kalhot či sukně. A to buďto úplně či jen částečně. Zastrčíte-li jej jen v přední části v oblasti poklopce nebo na jedné straně, vytvoříte ležérní look, který snadno doplníte džínovinou. Jakmile celé tričko zastrčíte do kalhot, vznikne rafinovaný a elegantní look, jež lze doplnit i sakem. Nemusíte se bát zastrčit jej i do pouzdrové sukně. Kontrast upnuté sukně a volného trička je slušivý a rebelský v dobrém slova smyslu. Vrstvení se meze nekladou. Kardigany, koženkové, denimové i látkové bundy a kabátky mají zelenou.

VOLNÝ STŘIH ŠATŮ JE DO HORKÝCH LETNÍCH DNŮ IDEÁLNÍ

Láká vás představa volnosti oblečení během parných letních dnů? Pak zapomeňte na přiléhavé šaty a sukně, které obepínají siluetu postavy, a dejte přednost oversize volným šatům. Pokud se bojíte, že budete ve velkých šatech vypadat jako oděni v neforemném pytli, jděte na to opatrně. Nejprve zkuste šaty s kratší délkou. Čím více kůže ukážete, tím příjemněji se budete zpočátku cítit. Až si na onu volnost a vzdušnost zvyknete a poznáte jejich pozitiva, můžete délku postupně prodlužovat. A věřte tomu, že i oversize šaty dlouhé až na zem vypadají parádně. Doplnění o šperky, například o výrazné náušnice, rozhodně není od věci. Co se týče kombinovatelnosti s dalšími oděvy, v mnoha případech je lepší sáhnout po bundičkách a kardiganech s kratší délkou. Pokud však necháte šaty bez dalších oděvů, budete s výsledným vzhledem pravděpodobně nejspokojenější. Protože šaty zakrývají většinu těla, jsou dost výrazným prvkem a další oděvy (především ty delší) by mohly vytvářet nepěkný dojem už příliš velkého a neslušivého objemu. 

VĚTŠÍ SVETRY A MIKINY ZAHŘEJÍ A NADĚLAJÍ SPOUSTU PARÁDY

Zdánlivě nadměrně velké oblečení se hodí jak do teplých, tak i chladnějších dnů. Stejně jako v případě triček si lze s kombinováním a způsoby nošení oversize mikin a svetrů parádně vyhrát. Chcete-li napumpovat objem do horní části těla, oblékněte k mikinám a svetrům přiléhavé legíny, úzké džíny či upnutou sukni. Během chladných ročních období tyto outfity doplňte vysokými kozačkami. Při letních večerech sáhněte klidně po balerínách i teniskách. Máte-li rádi bohémský styl, nebojte se kombinovat volné svetry se šaty. Delší šaty a objemný svetr však padne lépe vysokým a štíhlým ženám. Nejlepší délkou pro toto kombinování je délka midi, tedy do úrovně lýtek. Chcete-li přece jen trochu ukázat svou postavu, sáhněte po již zmiňovaném pásku. Přepásáním objemného svetru alespoň trochu zvýrazníte své křivky. K velkým svetrům a mikinám vypadají dobře i šperky. Hodí se k nim velké hodinky a masivnější náramky či robustní prsteny, ale i decentní a jemné náhrdelníky a náušnice. Například ručně vyráběné elegantní šperky značky Lucent dají celému outfitu tu správnou jiskru.