V HLAVNÍ ROLI LEN - VÍME, PROČ SI HO ZAMILUJETE

Výhody přírodního vlákna lnu jsou ocenitelné především v letních měsících. Lněné oblečení, ať už je řeč o šatech, košilích, kalhotách či sukních, je dobrým společníkem na léto, protože má schopnost skvěle odvádět pot a ochlazovat pokožku. Díky vzrůstající preferenci přírodních materiálů se len dostává stále více do popředí i v kruzích vysoké módy. Bohužel společností víří stále mnoho předsudků na tento přírodní materiál. Především pak předsudků na jeho vzhled. Bývá totiž často považován za neforemný a neslušivý. Stejně tak spoustu lidí odrazují sklony k vyšší mačkavosti. Všechny tyto předsudky hoďte za hlavu. Povíme vám, proč dát lnu šanci.

TRADICE POUŽÍVÁNÍ LNU SAHÁ AŽ DO STAROVĚKU

Pokud je něco skutečně dobré, používá to společnost už po dlouhé roky. V případě lnu se jedná o velmi dlouhé roky, neboť se řadí k nejstarším textiliím vůbec. Počátek jeho používání se datuje do starověkého Egypta, tedy zhruba do období před deseti tisíci lety. Patří k jedněm z prvních hospodářsky cíleně využívaným plodinám a dodnes existují doklady o jeho používání kupříkladu při mumifikaci faraonů. V Mezopotámii docházelo k systematickému pěstování a výrobě sítí, provazů i tkanin z lněných vláken. Římané pak díky svému rozsáhlému impériu byli schopni rozšířit využití lnu i na sever a západ Evropy.

PRODYŠNĚJŠÍ A LEHČÍ NEŽ BAVLNA

Máte-li rádi pevnější a na dotek příjemné materiály, pak určitě nedáte dopustit na bavlnu. Během horkých dnů tato textilie může působit jaksi těžkým dojmem a špatnou prodyšností. Len je oproti bavlně nejen lehčí a prodyšnější, ale navíc dokáže nabídnout chladivý efekt. Dokáže se však přizpůsobit i v chladnějším období a patřičně ,,zahřát". Ve lněném oblečení se zkrátka nezpotíte. A pokud ano, díky prodyšnosti materiálu nehrozí žádný zápach. Kromě termoregulačních schopností nabízí oproti bavlně i větší pevnost.

JEN TAK SE NEZAŠPINÍ

Len je velmi odolný a patří k materiálům, které se jen tak lehce neušpiní. Není tedy potřeba oblečení ze lnu prát přehnaně často. Údržba má však svá pravidla. Perte vždy naruby, pouze s oděvy ze stejného materiálu a dle instrukcí, které výrobce uvádí na štítku. Může se totiž snadno stát, že se při špatné údržbě lněné oděvy srazí. Zvolte ždímání na nižší otáčky, ať nedojde k poničení vláken. Aviváži a bělícím prostředkům se vyhněte velkým obloukem. Při sušení dejte přednost přírodnímu sušení na šňůře před mechanickým sušením v sušičce. Jakmile lněné oblečení vyndáte z pračky, vyklepejte jej a co nejlépe vyrovnejte. Jak již bylo řečeno, nevýhodou lnu je mačkavost. Pokud oblečení uschne v co nejvíce vyrovnaném stavu, velmi si usnadníte žehlení. Snazšího žehlení dosáhnete i jemným navlhčením.

VHODNÝ PRO ALERGIKY

Trápí-li vás alergie, lněných oděvů se rozhodně nemusíte bát. Na hladké struktuře vláken se prach ani roztoči neusazují v tak velkém měřítku jako u jiných materiálů. Antiseptické a hypoalergenní vlastnosti rozhodně stojí za pozornost.