VÁNOCE BEZ ODPADU A UDRŽITELNĚ

Vánoce jsou nádherné svátky, ale mají jedno velké negativum. A tím je ohromné množství odpadu, které se během svátků vytvoří, i celkově nezodpovědný přístup k životnímu prostředí. S mnoha věcmi se v průběhu vánočního času zachází nezodpovědně, slouží jen na pár chvil a následně se vyhazují a hromadí na skládkách. A protože se toto děje po celém světě, je určitě na místě položit si otázku, zdali je možné užít si Ježíška s ohledem na naši planetu. Možné to samozřejmě je. A každý sebemenší krůček se počítá! Jak tedy strávit Vánoce v klidu a ekologicky?

Na Vánoce se rok co rok těšíme. Dávají nám mnoho dobrého. Krásné společné chvíle s nejbližšími, dobré jídlo a pití, příjemný odpočinek u pohádek a rodinných filmů a v neposlední řadě i dárečky. Všimněte si však, kolik odpadu odnesete k popelnicím v momentě, kdy vánoční svátky skončí. Popelnice jsou každoročně naplněné k prasknutí a hromady nepořádku se povalují i okolo nich. Velkou část odpadu tvoří balicí papír, použité krabice a další obaly na dárky, plastové stužky, provázky a samozřejmě i zbytky jídel. Myslíte, že je nutné toto každoročně vytvořit? Vánoce si lze užít i udržitelněji! Jak tedy na to, abychom strávili vánoční svátky ekologicky a přitom stále plnohodnotně?

  • DÁRKY VYBÍREJTE PEČLIVĚ A S ROZMYSLEM - Odpadem vytvořeným během Vánoc jsou i nevhodné dárky... Vybírejte proto takové dárky, které obdarovaný skutečně využije. Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou a volte dárky, jež byly vyrobeny zodpovědně k životnímu prostředí.
  • ZAPOMEŇTE NA UMĚLÉ STROMEČKY - Sice si říkáte, že takový stromeček má využití každý rok a není proto potřeba nakupovat každý rok nový. To je sice pravda, avšak při výrobě umělého stromečku se vytváří spousta odpadu a navíc je výroba náročná na spotřebu energie, což přírodě zrovna nepomáhá.
  • STROMEČEK SI PŮJČTE NEBO KUPTE TEN V KVĚTINÁČI - Stromek v květináči můžete po Vánocích přesunout na zahradu či balkon a opakovaně jej využívat na další vánoční svátky. K dispozici jsou však i firmy, které stromečky půjčují. Po vrácení je s nimi naloženo tak, aby příroda neutrpěla.
  • VÁNOČNÍ DEKORACE NABÍZÍ I PŘÍRODA - Všechny ty hvězdy, koule a špičky jsou opět při výrobě neekologické. Nahraďte je například tím, co můžete sníst - kupříkladu perníčky. Různé druhy oříšků, větvičky, šišky, sušené citrusy i cukroví mohou skvěle posloužit jako dekorace, které přírodu nezahltí zbytečným odpadem.
  • BALTE DÁRKY DO LÁTKOVÝCH OBALŮ ČI RECYKLOVANÉHO PAPÍRU - Jak již bylo zmíněno, po Vánocích se u popelnic nachází právě šílené množství balicího papíru. Především s ním se zachází nezodpovědně. Slouží kraťoučkou chvíli, pak je roztrhán a vyhozen. Zabalíte-li dárky do recyklovaného a recyklovatelného papíru, uděláte skvělý krok k ekologičtějším Vánocům. Papír zůstane v oběhu a opět se využije. I látkové obaly jsou řešením. Po rozbalení se jednoduše uskladní a budou připraveny na další a další a další Vánoce.