CO MUSÍ OBSAHOVAT PODZIMNÍ ŠATNÍK, ABY VÁS BAVIL PO MNOHO LET?

Jakmile léto skončí, dny se začnou zkracovat a večery jsou chladnější a sychravější, je načase začít dumat nad tím, zdali je náš šatník připraven na období chladu a deště. Nižší venkovní teplota i přívaly deště k podzimu zkrátka patří. A i když pro spoustu lidí představují spíše nepříjemnou součást této roční sezóny, mají vlastně své kouzlo. V oblasti odívání totiž nabízejí mnoho možností k sebevyjádření. Když se listí stromů zbarvuje do nádherných červených, žlutých a hnědých odstínů, nastává vhodná doba pro takzvané vrstvení. Kombinování svetrů a kardiganů s kabáty a bundami může být nejen ochranou proti nepřízni počasí, ale i zábavnou hrou. Vytvoříte-li si podzimní šatník po vzoru nadčasovosti, oceníte jej po spoustu dalších let.

CO BY NEMĚLO CHYBĚT V PODZIMNÍM ŠATNÍKU?

Nadčasový šatník pro jakékoli roční období musí zahrnovat snadno kombinovatelné basic kousky v podobě jednobarevných triček bez potisku. Stejně jako v případě nadčasového letního šatníku se hodí mít po ruce obyčejné bílé tričko, avšak pokud se nebojíte barev, klidně se nechte vtáhnout do odstínů podzimních barev a slaďte se se zbarvenou přírodou. Co dalšího by měl obsahovat šatník připravený na chladný podzim?

  • pleteniny nejrůznějšího druhu - kardigany i svetry libovolných délek
  • koženková bunda či křivák
  • trench coat v univerzální béžové či černé barvě
  • teplejší svetrové nebo mikinové šaty
  • rolák
  • klobouk, baret či pletená čepice
  • basic trička
  • rovné džíny
  • praktická kabelka hodící se pro různé příležitosti
  • pohodlná mikina

Každé roční období s sebou přináší konkrétní trendy. Z různých časopisů a webových magazínů se na nás valí hromada informací o tom, co je tento podzim IN a co OUT. V případě, že si chcete vytvořit nadčasový podzimní šatník, berte tyto tipy pouze jako inspiraci a přemýšlejte nad nimi do hloubky. Nadčasovost totiž není pouze o aktuálních trendech. Bere v potaz obecné trendy, které se neustále opakují, nebo které nemají šanci společnost někdy omrzet. Základním pravidlem pro nadčasový šatník je kladení důrazu na pohodlí, snadnou kombinovatelnost a nestárnoucí design. Je důležité nenechat se unést aktuálními trendy a myslet spíše na to, aby nás dané kousky časem nenudily a abychom se v nich cítili dobře.

MILOVANÝ I NENÁVIDĚNÝ ROLÁK

Roláky jsme v dětství nenáviděli. Měli jsme pocit, že nás koušou a nenabízejí absolutně žádné pohodlí. V dospělosti jejich služby dokážeme ocenit podstatně víc. Možná skutečně až věk nám ukazuje, jaké kvality roláky mají. A v tu ránu se z nenáviděného oděvního kousku stane jeden z nejoblíbenějších. V dnešní době je na výběr z tolika střihů a materiálů, že je snad nemožné nevybrat si pro sebe ten nejideálnější. Ať už je rolák mikinového či svetrového typu, pro podzimní vrstvení je skvělou volbou. Padne skvěle jak pod kabát, tak koženkovou bundu. A navíc dokonale zahřeje horní část těla a ochrání krk. Zvolíte-li univerzální barvy, jako jsou černá, šedá, béžová, hnědá, snáze je zkombinujete s dalšími kousky v šatníku.

PARKA... NĚCO MEZI BUNDOU A KABÁTEM

Parka, variabilní oděv, jejž lze nosit jak v elegantním, tak sportovním duchu, se těší obrovské oblibě už několikátou sezónu. Tím nám dává možnost využívat jeho služby jak například do práce, do města, tak i na výlet do přírody. Delší střih ochrání před chladem kdekoli. Její nositelky ocení nejen ochranu před větrem a zimou, ale i pohodlí a praktičnost. 

NETŘEBA VZDÁVAT SE ŠATŮ

Přestože slunným a teplým dnům odzvonilo, není nutné vzdát se šatů. Stačí sáhnout po nějakých hřejivých, doplnit je silonkami nebo legínami a nadále si šatů užívat. Ideální do podzimního nečasu jsou mikinošaty. Měkká teplákovina potěší komfortem i hřejivostí. Možná mohou mikinové šaty působit striktně sportovním dojmem, avšak se nemusíte bát trochu je okořenit nějakým elegantnějším prvkem. Střih šatů dokonale zakryje možné nedostatky a sluší ženám všech věkových kategorií.

SVETR, KARDIGAN NEBO MIKINA?

Není pochyb o tom, že na podzim a v zimě se neobejdeme bez svetrů a mikin. Při tvorbě nadčasového šatníku vybírejte svetry a mikiny, které vás dokonale ochrání před zimou, které poskytnou maximum komfortu a které snadno zkombinujete se zbytkem šatníku. A nebojte se sportovnější mikiny kombinovat s elegantními kabáty!